Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ... ένας βρώσιμος μύκητας

   Πλευρώτους, Πορτσίνι,  Πορτομπέλο, Ασπρομανίταρα, Σιτάκι,  Μορχέλα, Τρούφα...μύκητες που τρέφονται από νεκρή οργανική ύλη με εκπληκτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, εξαιρετικής γευστικότητας, εκρηκτικού αρώματος και ιδιαίτερης υφής. Πρόκειται για μια διατροφική οικογένεια υψηλής γευστικότητας που απορροφά τις παράπλευρες γεύσεις που τοποθετούμε δίπλα τους. Ελάχιστες θερμίδες και λίπη, μηδέν χοληστερίνη, ελάχιστο νάτριο, πλούσια σε βιταμίνη Β, καθώς και C, D περιμένουν τους λάτρεις του είδους να τα απολαύσουν στο τραπέζι τους.
   Προτιμάμε πάντα μανιτάρια του εμπορίου, καλύτερα συσκευασμένα από κάποιον Έλληνα παραγωγό, ποτέ δε μαζεύουμε είδη μανιταριών που δε τα γνωρίζουμε ή δεν έχουμε τις γνώσεις να τα απορρίψουμε και πάντα έχοντας στο μυαλό μας ότι η παραμικρή αμφιβολία είναι λόγος απόρριψής τους, λόγω πιθανής δηλητηρίασης. Προτιμάμε τα μανιτάρια με ζωντανό χρώμα,  χωρίς κηλίδες,  ζάρες ή σχισίματα στην πάνω πλευρά. Τα μανιτάρια του εμπορίου απλά τα σκουπίζουμε, ποτέ δε τα πλένουμε και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο μας για 7-12 ημέρες. Τα άγρια μανιτάρια πλένονται ελαφρώς, δε τα αφήνουμε σε καμία περίπτωση να μουλιάσουν  και καθαρίζουμε χώματα και πέτρες με ένα μαχαίρι.
   Αχνιστά, Τηγανητά, Σοτέ, Σχάρας, Φούρνου ακόμα και Ωμά, συνοδευτικά σε τάρτες, ζυμαρικά, ριζότο, κρέατα είναι στην ευχέρεια του κάθε λάτρη της γευσιγνωσίας το πως θα τα απολαύσει. Σκέτα μανιτάρια συνοδεύουν άριστα ένα Chardonay, ενώ μανιτάρια με έντονες σάλτσες αγαπάνε λίγο πιο δυνατά κρασιά όπως ένα Ξινόμαυρο ή ένα Syrah. Τώρα αν πέσει στα χέρια σας κάποιο άγριο μανιτάρι, μαγειρέψτε με λίγο σκορδάκι και μαϊντανό και προτιμήστε ένα Merlot ή κάποιο Cabernet Sauvignon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου