Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΤΥΡΙ.....

Είναι γεγονός πως ένα ποτήρι κρασί αποτελεί ένα εξαίρετο συνδυασμό με ένα κομμάτι τυρί. Τα δυο τους όχι μόνο συνδυάζονται άριστα, αλλά βοηθούν και στο να αναδειχθούν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που δε θα τα αντιλαμβανόμασταν αν καταναλώναμε τα δυο τους χωριστά. Έτσι το κρασί φέρνει στην επιφάνεια γεύσεις και αρώματα των τυριών που δε θα τα αντιλαμβανόμασταν αλλιώς και το ανάποδο.


Ναι αλλά ποιο τυρί ταιριάζει με το κρασί που θα πιούμε;
Ο βασικός συνδυασμός είναι αυτός που αρέσει σε εσάς...

Ο γενικός κανόνας που ισχύει είναι :
φρέσκα λευκά τυριά - φρέσκα λευκά κρασιά,
λιπαρά τυριά - κόκκινα κρασιά
ώριμα λευκά τυριά - ώριμα λευκά κρασιά
παλαιωμένα τυριά - ώριμα κόκκινα κρασιά
έντονα αλμυρά τυριά - όξινα λευκά κρασιά
πικάντικα τυριά - φρουτώδη λευκά κρασιά
Τέλος τα λευκά κρασιά ταιριάζουν σχεδόν με όλα τα τυριά.

Οινικοί συνδυασμοί ... που μας αρέσουν
Ασύρτικο και Sauvignon Blank δύο φρουτώδης ποικιλίες που συχνά συνυπάρχουν απαιτούν τη λιπαρότητα μιας γραβιέρας ή μιας παρμεζάνας
Το φρουτώδες Chardonnay υποστηρίζει άψογα τα πικάντικα αρώματα όπως αυτά ενός Μετσόβου, Αρσενικού Νάξου ή Προβολόνε.
Η δυνατή γεύση ενός Syrah έρχεται σε αρμονία με ένα Γκούντα, ένα Ένταμ ή μια Παρμεζάνα.
Το πολύπλοκο Cabernet Sauvignon δένει άψογα με μαλακά τυριά όπως Γκοργκοτζόλα, Blue Cheese ή Ροκφόρ
Τα έντονα αρώματα ενός Cabernet Frank με τη μικρή επίγευση επιζητούν Γραβιέρα ή Έμενταλ.

ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΥΆΖΟΥΜΕ ΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΥΣΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΛΥΚΕΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου