Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΡΙΖΌΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

Χρόνος προετοιμασίας : λιγότερο από μισή ώρα
Κόστος πιάτου : λιγότερο από 6 ευρώ για 4 άτομα
Υλικά : 300γρ. ρύζι αρμπόριο, 300γρ. μανιτάρια (πορτομπέλο, πορτσίνι, πλευρώτους), 2 κουταλιές βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, 1 φρέσκο κρεμμύδι , 1 σκελίδα σκόρδο, 150 γρ.σκληρό τυρί, 400-600ml σπιτικός ζωμός, 1 ποτήρι  λευκό κρασί
Σκεύη : ένα αντικολλητικό  βαθύ τηγάνι και μια ξύλινη κουτάλα


Το σημαντικότερο κομμάτι της παρασκευής ενός καλά χυλωμένου ριζότο είναι το σοτάρισμα του ρυζιού. Έτσι το ρύζι μας δε θα αποβάλλει το πολύ άμυλο που περιέχει και θα απορροφήσει όλες τις γεύσεις των υλικών που θα τοποθετήσουμε. Σοτάρουμε το σκόρδο  και το κρεμμύδι μας, μαζί με τα μανιτάρια μας που τα έχουμε κόψει σε μικρές φέτες για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Έπειτα τοποθετούμε και το ρύζι μας και τα αφήνουμε όλα μαζί για 2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε ένα ποτήρι λευκό κρασί και το αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας ζεστό σπιτικό ζωμό (ο έτοιμος του εμπορίου είναι λίγο αλμυρός) μέχρι να καλυφθεί το ρύζι μας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αρχίσει να τον ρουφάει το ρύζι. Προσθέτουμε συνεχώς μια κουτάλα ζωμό μέχρι το ριζότο μας να γίνει μαλακό αλλά να κρατάει και λίγο στο δόντι. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά ανακατεύουμε έντονα, αφού έχουμε προσθέσει μια κουταλιά βούτυρο για τουλάχιστο 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκληρό τυρί. Αλατοπιπερώνουμε και το σερβίρουμε ζεστό σε βαθύ πιάτο της σούπας.

Tips : 

  • Τοποθετούμε στο ριζότο flakes από παρμεζάνα αφού το έχουμε σερβίρει στο πιάτο μας
  • Δοκιμάζουμε το ριζότο πριν προσθέσουμε αλάτι (ο ζωμός και το τυρί είναι αλμυρά)
  • Ανακατεύουμε συνέχεια και προσθέτουμε λίγο λίγο ζεστό ζωμό
  • Το αρμπόριο τραβάει τις γεύσεις των υλικών που χρησιμοποιούμε. Έτσι ο ζωμός είναι από τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να προσέξουμε στη γευστικότητα και τα αρώματα ενός ριζότο

Απολαύστε το με ένα ποτήρι λευκό μοσχοφίλερο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου